תפריט נגישות

בית יד לבנים

ארגון 'יד לבנים' נולד ב-1949, בידיהן האמונות של דר' מרים שפירא, סלבה דנציגר-כספי, יהודית צ'רנקי ואמהות שכולות אחרות, אך עם הקמתו של בית יד לבנים בפתח-תקוה בא לידי ביטוי בפעם הראשונה המודל המלא של הנצחה בדרך של חינוך, תרבות ויצירה.

בית יד לבנים בפתח-תקוה הוא היכל ההנצחה הראשון בישראל שהוקדש מראשיתו לתכלית הנצחת זכר הלוחמות והלוחמים של מלחמת העצמאות. ההחלטה על בנייתו התקבלה ב-1951 בעקבות יוזמה של אמהות שכולות תושבות פתח-תקוה, והבית נחנך באפריל 1953. על שיפולי הגבעה שעליה שוּכּן הקימו האדריכלים ליפא יהלום ודן צור גן והמתחם כולו הפך לריאה ירוקה של הנצחה ותרבות בעיבורי העיר.

מנהלו הראשון, ברוך אורן ז"ל, קיבל לידיו את הבית ביום חניכתו ופתח אותו לציבור הרחב לאחר ששקד על רעיון הבית ושכלל אותו בשיתוף קהילת ההורים השכולים, אישי ציבור וראש העיר דאז, פנחס רשיש ז"ל.

הרעיון היה ליצור קריית תרבות וחינוך שתהווה אבן שואבת לכל אוכלוסיית העיר, אך גם בית פרטי לכל אחת ממשפחות הנופלים. תחת ניהולו התרחב בית יד לבנים בהתמדה, ובשיא פעילותו כלל מגוון רחב של פעילויות. בין השאר פעלו בו אולם הרצאות וכנסים, חדר עיון וספריית אמנות ומדעים לשימוש הציבור. עוד התקיימו בו מפגשים של תנועות ומועדוני נוער, סדרות חינוך לחיילים ולחניכי קורס קצינים של צה"ל, וכמובן – ליווי צמוד של המשפחות השכולות, הנצחת שמות הנופלות והנופלים, ואיסוף ותיעוד של סיפורי חייהם. במקביל הרחיב אורן את הבית והקים בו אולמות להצגת אוסף אמנות עשיר, ותערוכות של אמניות ואמנים ישראלים.

שילוב ייחודי זה בין הפרטי לציבורי, האישי והממלכתי, היווה מודל לבתי יד לבנים הרבים שנבנו מאז ברחבי הארץ, וב-1980 זכה בית יד לבנים בפתח-תקוה ומנהלו בפרס ישראל. בנימוקיהם למתן הפרס כתבו השופטים:
"בית יד לבנים בפתח-תקוה הוא הראשון והמשוכלל ביותר מבין בתי ההנצחה לבנים שנפלו והוא משמש כבנין-אב לכל הבתים מסוגו בארץ".

גם כיום מצוי בית יד לבנים ומוזיאון ההנצחה בלב מתחם קריית המוזיאונים של פתח-תקוה. מאות ילדים ובני נוער פוקדים אותו מידי שנה במסגרת מגוון תכניות החינוך הנערכות בשיתוף מוזיאון ראשונים לתולדות פתח תקוה הפועל בסמוך. הביקורים פרושים על פני כל השנה וכוללים מפגש אישי עם דמויותיהם של נופלים ונופלות בני העיר ולמידה חווייתית של סיפוריהם האישיים. מדי שנה בחודש ההנצחה הסמוך ליום הזיכרון נערכות באתר תכניות חינוך מיוחדות הכוללות גם ביקור בתערוכת אמנות מאוסף ההנצחה של מוזיאון פתח תקוה לאמנות. ביום הזיכרון עצמו נערך בבית יד-לבנים הטקס הרשמי של העיר בהשתתפות המשפחות השכולות, אישי ציבור והציבור הרחב.


עבודות אמנות בבית יד לבנים

מרדכי גומפל, ידו אחת עושה במלאכה, שנות ה-50, פסיפס מרדכי גומפל, ידו אחת עושה במלאכה, שנות ה-50, פסיפס
מרדכי גומפל, דור לדור יביע אומר, שנות ה-50, פסיפס מרדכי גומפל, דור לדור יביע אומר, שנות ה-50, פסיפס
יעקב וכסלר, גור אריה יהודה, 1963, פסיפס יעקב וכסלר, גור אריה יהודה, 1963, פסיפס
מרדכי גומפל, ושמתי בים ידו, שנות ה-50, פסיפס מרדכי גומפל, ושמתי בים ידו, שנות ה-50, פסיפס
מרדכי גומפל, ללמד בני יהודה קשת, שנות ה-50, פסיפס מרדכי גומפל, ללמד בני יהודה קשת, שנות ה-50, פסיפס
מרדכי גומפל, הצבי ישראל (קינת דוד), שנות ה-50, פסיפס מרדכי גומפל, הצבי ישראל (קינת דוד), שנות ה-50, פסיפס

בניית אתרים: לוגו חברת תבונה